Konkordato – Kesin Mühletin Uzatılması Nedir?

İcra İflas Kanunun 289. Maddesi doğrultusunda, kesin mühlet sürecindeki şirket hakkında Kesin Mühletin Uzatılması kararı verilebilir. Güçlük arz eden özel durumlarda kesin mühlet, komiserin bu durumu açıklayan gerekçeli raporu ve talebi üzerine mahkemece altı aya kadar uzatılabilir. Borçlu da bu fıkra uyarınca uzatma talebinde bulunabilir; bu takdirde komiserin de görüşü alınır. Her iki hâlde de uzatma talebi kesin mühletin sonra ermesinden önce yapılır ve uzatma kararı vermeden önce, varsa alacaklılar kurulunun da görüşü alınır. Kesin Mühletin toplam süresi 18 (on sekiz) ayı geçemez. (1 yıl + 6 ay)

Mahkemenin geçici mühlet kararı çeşitli kurumlara gönderilir. Burada şirketlerin yakında takip etmesi gereken mahkeme kararının ticaret sicili gazetesinde ilan edilmesidir. Bu karar direk Türkiye Ticaret Sicili Gazetesine gidebildiği gibi, şirketin bağlı olduğu ticaret sicili müdürlüğüne de gidebilir.

Mahkemece verilen kesin mühletin uzatılması kararına ilişkin yayımlanan örnek ilan:

Yanda verilen örnek Mahkemenin kesin mühleti uzatmak yönünde yaptığı işlemdir. Mahkemenin gönderdiği kesin mühletin uzatılması kararı şirketin bağlı olduğu ticaret sicili müdürlüğü olan Akhisar Ticaret Sicili Müdürlüğü tarafından tescil edilmiştir. Akabinde oluşan resen tescil ilanı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’ne gönderilerek yayımlanmıştır.

Burada Mahkeme kesin mühletin 2 ay uzatılmasına karar verdiğine dikkat ediniz. Yukarıda belirtildiği üzere Mahkemece kesin mühletin 6 aya kadar uzatılabileceğini unutmayınız.

Bu ilandan sonra mahkeme 2 farklı karar verebilir. Kesin mühletin uzatılmasından sonra tarafından verilebilecek olası kararlar:

Kesin Mühletin Kaldırılarak Konkordato Talebinin Reddi

Konkordatonun Tasdiki

Geçici Mühlet Nedir?

Geçici Mühletin Uzatılması Nedir?

Geçici Mühletin Kaldırılarak Konkordato Talebinin Reddi Nedir?

Kesin Mühlet Nedir?

Kesin Mühletin Uzatılması Nedir?

Kesin Mühletin Kaldırılarak Konkordato Talebinin Reddi Nedir?

Konkordatonun Tasdiki Nedir?

Konkordato Araştırması Nasıl Yapılmalı?