Konkordatonun Tasdiki Nedir?

İcra İflas Kanunun 290. Maddesi doğrultusunda Dosyayı teslim alan komiser kesin mühlet içinde, konkordatonun tasdikine yönelik işlemleri tahsis eder. 302. Madde uyarınca komiser alacaklılar toplantısına başkanlık eder ve borçlunun durumu hakkında bir rapor verir. Borçlu gerekli açıklamaları yapmak üzere toplantıda hazır bulunmaya mecburdur. Konkordato projesi;

a) Kaydedilmiş olan alacaklıların ve alacakların yarısını veya

b) Kaydedilmiş olan alacaklıların dörtte birini ve alacakların üçte ikisini, aşan bir çoğunluk tarafından imza edilmiş ise kabul edilmiş sayılır.

Oylamada sadece konkordato projesinden etkilenen alacaklılar oy kullanabilir. 206 ncı maddenin birinci sırasında yazılı imtiyazlı alacakların alacaklıları ve borçlunun eşi ve çocuğu ile kendisinin ve evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi eşinin anası, babası ve kardeşi alacak ve alacaklı çoğunluğunun hesabında dikkate alınmaz.

Konkordato projesinin müzakereleri sonucunda oluşturulan konkordato tutanağı, kabul ve ret oylarını içerecek şekilde derhâl imza olunur. Toplantının bitimini takip eden yedi gün içinde gerçekleşen iltihaklar da kabul olunur.

Komiser, iltihak süresinin bitmesinden itibaren en geç yedi gün içinde konkordatoya ilişkin bütün belgeleri, konkordato projesinin kabul edilip edilmediğine ve tasdikinin uygun olup olmadığına dair gerekçeli raporunu mahkemeye teslim eder.

İcra İflas Kanunun 305. Maddesi kapsamında Konkordato Tasdiki için belirlenen şartlar vardır:

a) Adi konkordatoda teklif edilen tutarın, borçlunun iflâsı hâlinde alacaklıların eline geçebilecek muhtemel miktardan fazla olacağının anlaşılması; malvarlığının terki suretiyle konkordatoda paraya çevirme hâlinde elde edilen hasılat veya üçüncü kişi tarafından teklif edilen tutarın iflâs yoluyla tasfiye hâlinde elde edilebilecek bedelden fazla olacağının anlaşılması.

b) Teklif edilen tutarın borçlunun kaynakları ile orantılı olması (bu kapsamda mahkeme, borçlunun beklenen haklarının dikkate alınıp alınmayacağını ve alınacaksa ne oranda dikkate alınacağını da takdir eder).

c) Konkordato projesinin 302 nci maddede öngörülen çoğunlukla kabul edilmiş bulunması.

d) 206 ncı maddenin birinci sırasındaki imtiyazlı alacaklıların alacaklarının tam olarak ödenmesinin ve mühlet içinde komiserin izniyle akdedilmiş borçların ifasının, alacaklı bundan açıkça vazgeçmedikçe yeterli teminata bağlanmış olması (302 nci maddenin altıncı fıkrası kıyasen uygulanır).

e) Konkordatonun tasdikinin gerektirdiği yargılama giderleri ile konkordatonun tasdiki durumunda alacaklılara ödenmesi kararlaştırılan para üzerinden alınması gereken harcın, tasdik kararından önce, borçlu tarafından mahkeme veznesine depo edilmiş olması.

Konkordatonun tasdiki kararında alacaklıların hangi ölçüde alacaklarından vazgeçtiği ve borçlunun borçlarını hangi takvim çerçevesinde ödeyeceği belirtilir.

Kararda, tasdik edilen konkordatonun yerine getirilmesini sağlamak için gerekli gözetim, yönetim ve tasfiye tedbirlerini almakla görevli bir kayyım tayin edilebilir. Bu takdirde kayyım, borçlunun işletmesinin durumu ve proje uyarınca borçlarını ödeme kabiliyetini muhafaza edip etmediği konusunda iki ayda bir tasdik kararını veren mahkemeye rapor verir; alacaklılar bu raporu inceleyebilirler.

Tasdik kararı mahkemece, 288 inci madde uyarınca ilân olunur ve ilgili yerlere bildirilir.

Mahkemenin konkordato tasdik kararı çeşitli kurumlara gönderilir. Burada şirketlerin yakından takip etmesi gereken mahkeme kararının ticaret sicili gazetesinde ilan edilmesidir. Bu karar direk Türkiye Ticaret Sicili Gazetesine gidebildiği gibi, şirketin bağlı olduğu ticaret sicili müdürlüğüne de gidebilir.

Mahkemece verilen konkordato tasdik kararına ilişkin yayımlanan örnek ilan:

Yanda verilen örnek Mahkemenin kesin mühleti uzatmak yönünde yaptığı işlemdir. Mahkemenin gönderdiği kesin mühletin uzatılması kararı şirketin bağlı olduğu ticaret sicili müdürlüğü olan Çorlu Ticaret Sicili Müdürlüğü tarafından tescil edilmiştir. Akabinde oluşan resen tescil ilanı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’ne gönderilerek yayımlanmıştır.

Bu ilandan sonra mahkeme 2 farklı karar verebilir. Tasdik kararından sonra tarafından verilebilecek olası kararlar:

Konkordatonun Feshi / Konkordatonun Tamalanması

Konkordatonun Tasdikinin Reddi

Geçici Mühlet Nedir?

Geçici Mühletin Uzatılması Nedir?

Geçici Mühletin Kaldırılarak Konkordato Talebinin Reddi Nedir?

Kesin Mühlet Nedir?

Kesin Mühletin Uzatılması Nedir?

Kesin Mühletin Kaldırılarak Konkordato Talebinin Reddi Nedir?

Konkordatonun Tasdiki Nedir?

Konkordato Araştırması Nasıl Yapılmalı?